maanantai 19. lokakuuta 2015

Tyytyväisiä uuteen näyttelyyn

Hyvässä seurassa-näyttely siirtyi  Seinäjoelle
 Näyttely on avoinna Seinäjoen taidehallissa 17.10.-15.11.2015

Näyttelyn avajaisia vietettiin perjantaina 16.10. ja  pystytysporukka sai olla tyytyväinen uurastuksensa lopputulokseen.

Näyttelyn kuratoi Laura Kokkonen (kuvassa oikealla) ja pystyttämässä olivat puheenjohtaja Kirsi Backman sekä taiteilijaseuralaiset Valto Vaalikivi, Esko Lappalainen ja Risto Juhani Vuorisalmi.
Paikalle avajaisiin saapui Rauman kaupungin kulttuuripäällikkö Risto Kupari. Hän piti  upean puheen ja vielä lauloi yksin ja yhdessä poikiensa Aarnin ja Iiron kanssa. Suurkiitos Ristolle ja pojille!Rauman kulttuuripäällikkö Risto Kuparin puhe avajaisissa:
Rauman Taiteilijaseuran näyttelyn ”Hyvässä seurassa” avajaispuhe 16.10.2015, Seinäjoki
Arvoisa yleisö. On hienoa olla täällä Seinäjoen taidehallissa avaamassa Rauman Taiteilijaseuran 70-vuotisjuhlanäyttelyä ”Hyvässä seurassa”.
Seinäjoella toimii myös arvokkaan historian omaava ja jo toimintansa hyvin vakiinnuttanut ja varsin aktiivinen taiteilijaseura, joskin Rauman Taiteilijaseuraa 15 vuotta nuorempi yhteisö. Seinäjoen taiteilijaseura on perustettu vuonna 1960, kuten Seinäjoen kaupunkikin, Rauman taiteilijaseura heti sodan päätyttyä jo vuonna 1945, josta syystä näyttely on kiertueella 70-vuotisteemalla.
Olen aikoinaan pitkään asunut ja työskennellyt Etelä-Pohjanmaalla ja siksikin suurella mielenkiinnolla seurannut kulttuurielämän kehittymistä Seinäjoella ja koko Etelä-Pohjanmaalla ja pannut myös merkille Seinäjoen taidehallin toiminnassa tapahtuneet muutokset, joiden uskon olevan näyttelytoiminnan kehittämiselle eduksi. Pyrkimyksenne saada aikaan entistä vaikuttavampia näyttelykokonaisuuksia, vähän pidennettyine näyttelyn kestoaikoineen, sekä panostukset taiteen saavutettavuuden parantamiseen ovat asioita, jotka kelpaavat hyvin malliksi myös muille taidelaitoksille ympäri maan.
On myös erittäin hienoa, että Rauman Taiteilijaseuralle on näin avautunut mahdollisuus tuoda yhdistyksen jäsenten taidetta esille tänne Etelä-Pohjanmaan keskukseen. Alueiden, maakuntien, taiteilijaseurojen ja muiden toimijoiden välinen yhteistyö kantaa yleensä hedelmää, jossa voittajia on kahdella puolella: Tänään täällä Etelä-Pohjanmaalla kuvataiteen ystävät, sekä raumalaiset kuvataiteilijat, jotka näin pääsevät esittelemään tuotantoaan tänne Seinäjoen taidehalliin.
Kuvataide on taiteenala, josta 2000-luvulla pääsevät onneksemme lähes kaikki nauttimaan, toisin kuin vielä muutama vuosisata sitten, kun elimme agraariyhteiskunnassa, jossa kulttuuri oli mahdollistettu vain harvoille. Kuvataiteen tuottamisella ja kuluttamisella, eli näyttelyiden järjestämisellä ja näyttelyissä käymisellä on monia positiivisia vaikutuksia. Kuvataide paitsi tuottaa esteettisiä elämyksiä, se palvelee taiteen parissa toimivaa luomalla keinon itsensä näkyväksi tekemiseen. Taiteen keinoin itsensä ilmaiseminen on hyvä tapa hahmottaa, purkaa ja jäsennellä maailmaa ja eteen tulevia kysymyksiä. Itse hahmotettu ja jäsennelty maailma saa syvemmän merkityksen, kuin "valmiiksi pureskeltuna" tarjottu, muiden määrittelemä maailmankuva. Sama pätee myös katsojaan. Maailmassa on myös paljon asioita, joiden selittäminen voi muilla kuin taiteen keinoilla olla joskus hankalaa. Taiteen tekemisen riemu on myös siinä, että asioita ei tarvitse aina loppuun saakka selittää ja nähdä musta-valkoisina joko-tai -asioina.
Aina näin uuden näyttelyn kynnyksellä on hyvä pysähtyä pohtimaan taiteen merkitystä
-Rauman taiteilijaseuralle, seinäjokelaisille kollegoille, Seinäjoen tai Rauman kaupungille tai koko yhteiskunnallemme. Silti varsinaisen tekemisen tulee aina olla ensisijalla. Varsinkin näinä aikoina, kun taloudelliset ajat pakottavat koko ajan nipistämään euron sieltä, toisen täältä, on taiteen tekemisessä ja tuottamisessa hyvä muistaa antiikin filosofin Aristoteleen sanat: "Suurisieluiselle ja vapaalle ihmiselle ei ole sopivaa jatkuvasti kysellä, mitä hyötyä mistäkin on". Taiteen tekeminen tai kuluttaminen ovat taitoja, jotka kestävät, kasvavat ja kasvattavat henkistä pääomaa läpi elämän.
Hyvä taideteos taidetta avoimesti lähestyvän katsojan silmissä on kuin hyvä tarina. Se kestää aikaa ja antaa aina tilaa uusille mielenkiintoisille tulkinnoille. Hyvää ja mielenkiintoista teosta ei kyllästy koskaan katsomaan. Sama pätee tarinoihin, hyvä tarina kestää aikaa, kuten alussa esittämäni, hyvän ystäväni, seinäjokelaisen valokuvaaja-muusikko Jussi Asun säveltämä ja sanoittama laulu.
Kiitos Seinäjoen taidehallille ja sen henkilökunnalle yhteistyöstä meidän raumalaisten kanssa. Toivon raumalaisten näyttelylle täällä Seinäjoella menestystä ja erityisesti Teille Seinäjoen taidehallin henkilökunta, onnea ja menestystä kehitystyöllenne, jonka uskon tuottavan taiteilijoille ja kuvataiteelle lisää sitä painoarvoa, joka sille jo synnynnäisestikin tulisi kuulua. Päätän puheenvuoroni toiseen hyvään, vanhaan, ajan hammasta kestävään kaikkien tuntemaan tarinaan yhdessä poikieni Iiron ja Aarnin kanssa.